Bahan-bahannya..
Kentang Lenyek
5 biji kentang
rempah sup
1 sudu black pepper
secubit garam
Sos Kentang Lenyek
1/2 cawan tepung gandum
3 ulas bawang putih
1 sudu black pepper
1 sudu sos Life
1 sudu susu cair
1/2 sudu planta
1 sudu kicap
garam secukup rasa
Cara memasaknya..
- Rebus kentang yg telah dikupas kulit dan dipotong dadu selama 15 ~20 minit.
- Masukkan satu sup bunjut. (sebenarnya guna kiub ayam..hihi)
- Tabur garam dan black pepper..anda tunggu sampai menggelegak...
- Keluarkan kentang dan masukkan dalam blender dan putar..boleh guna air rebusan tadi untuk mudahkan blend.
- Siap kentang lenyek!!!!
- Sosnye pulak, masukkan planta dan bawang putih yg diblend smp hancur dalam periuk kecil ngn api kecil.
- Pastu, masukkan baki air rebusan tadi mengikut berapa byk sos nak buat..
- Seterusnya masukkan kesemua tepung gandum dan kacau sampai tidak berketul2..
- Sambil2 kacau tu masukkan la black pepper, sos, susu cair, garam dan kicap...
- Siap dihidang!!!
p/s: hehe..nissa wat xjadi sgt sebenarnye..adik2 kate pedas sgt..so kurangkan black pepper k..pasni nak wat italian crosstata..tunggu time free amek resipi dr nisa italy..
0 comments:
Post a Comment